Vegaanikosmetiikka, luonnonkosmetiikka, luomukosmetiikka - mitä niillä on eroa?

Vegaanikosmetiikka, luonnonkosmetiikka, luomukosmetiikka - mitä niillä on eroa?

Olettakaamme, että haluat ostaa kasviperäistä kosmetiikkaa ja tartut kasvikosmetiikkaan. Loogista, eikö? Valitettavasti ei. Luonnollisilta näyttävien etikettien takana piilee usein oikea tavallisen kosmetiikan kemikaalikoktaili.

Icon

Luonnonkosmetiikan käsiteviidakko

Luonnollista alkuperää olevan kosmetiikan kysyntä on suuri ja kasvaa koko ajan. Kuluttajat eivät enää halua altistua synteettisten ainesosien massalle, jota löytyy tavallisesta kosmetiikasta. Mutta kun lähtee etsimään kasviperäisiä vaihtoehtoja, törmää usein oikeaan kategorioiden viidakkoon, ja monet tuotteet eivät pidä lupauksiaan. Tässä pieni katsaus. 

Tavallinen kosmetiikka: Tässä kategoriassa saa olla kaikkia ainesosia, mitä laki sallii hormoneihin vaikuttavista ärsyttäviin ja allergisoiviin ja jopa mahdollisesti syöpää aiheuttaviin aineisiin. Lisätietoa aiheesta.

Kosmetiikka "ilman...": Jos kosmetiikkatuotteessa ei ole jotain tiettyä haitallista ainesosaa, se ei vielä takaa, että sen korvaava aine tai koko koostumus ei olisi terveydelle haitallista. Katso kohdasta "tavallinen kosmetiikka".

Vegaaninen kosmetiikka: ei ole automaattisesti luonnollista alkuperää! Vegaaninen kosmetiikka saattaa sisältää runsaasti synteettisiä ainesosia, joita esiintyy tavallisessa kosmetiikassa vain sillä erolla, että ainesosat eivät ole eläinperäisiä.

Kasvikosmetiikka: Sisältää osaksi kasviperäisiä ainesosia, kuten esim. uutteita ja öljyjä, mutta myös pitkälle prosessoituja kasviperäisiä raaka-aineita. Usein nämä vain antavat "vihreän ja luonnollisen imagon", mutta todellisuudessa ovat vain pieni osa tuotetta. Loput ainesosat ovat samoja kuin tavallisessa kosmetiikassa. 

Luonnonkosmetiikka: Tässä alkaa jo lämmetä - mutta silti kannattaa olla varuillaan. Luonnonkosmetiikka ei ole suojattu käsite. Tässä voi myös olla sama tilanne, kuin kasvikosmetiikan kanssa, ellei valmistajalla ole luotettavaa luonnonkosmetiikkasertifikaattia. Jos sertifikaatti löytyy, valmistaja takaa, että tietty osa raaka-aineista on luonnollista alkuperää. Tässäkin on muistettava, että nämä raaka-aineet voivat olla luonnollisten raaka-aineiden kemiallisia muunnoksia. Ja tietysti tässäkin voidaan käyttää eläinperäisiä aineita, kuten mehiläisvahaa tai lanoliinia, jotka ovat suosittuja ainesosia luonnonkosmetiikassa. Jos ainesosat taas ovat peräisin tavallisesta viljelystä, vaarana on, että tuote sisältää pieniä määriä torjunta-aineita. GLOBAL 2000 on testannut Luonnonkosmetiikka-Checkissään n. 60 luonnonkosmetiikkamerkkiä ja niiden merkinnät ja miten tuotteita markkinoidaan erottaakseen jyvät akanoista.  

Luomukosmetiikka: Suuntaus käyttää kosmetiikkaa, jonka raaka-aineet  ovat peräisin kontrolloidusta luomuviljelystä on oikea. Siltikin näiden luomuainesosien määrä tuotteessa riippuu vahvasti kyseessä olevasta luomusertifikaatista. Näin esim. ecocert vaatii, että luonnollisten ainesosien osa on 95 %, mutta luomuainesosia vaaditaan vain 10 %. Jotkin sertifikaatit, kuten esim.  Austria Bio Garantie vaativat 95 % luomuainesosia. Tässä katsotaan, että jos vain mahdollista, kaikki ainesosat tulevat luomuviljelystä. Poikkeuksena ovat emulgaattorit ja säilöntäaineet. Mutta huomio, luomukosmetiikka ei ole automaattisesti vegaanista. 

PURE SKIN FOOD: on omaa luokkaansa. Vain PURE SKIN FOOD käyttää pelkästään kasviperäisiä raaka-aineita, jotka ovat 100 %:sti luomulaatuisia, vegaanisia ja eläinkokeettomia.

Lisäksi suosittelemme

-10% Lahjakortti sinulle!

Uutiskirjeen taustakuva

− Uutiskirje −

Hei!

Me olemme Pure Skin Food ja haluamme saada ihosi säteilemään. Tilaa uutiskirje, niin saat
10 %:n alennuksen seuraavasta tilauksestasi!

Tilaamalla uutiskirjeemme annat meille luvan käsitellä tietojasi tietosuojalausekkeemme mukaan.