Myrkylliset aineet kosmetiikassa

Myrkylliset aineet kosmetiikassa

Eivät kaikki tavallisen kosmetiikan ainesosat ole huonoja vain, koska niillä on kemiallinen nimi. Mutta osa niistä kyllä. Ja juuri tässä piilee kosmetiikkateollisuuden suurin puute.

Icon

Tavallisen kosmetiikan kauneusvirhe

Kuinka pitkälle menisimme kauneutemme takia? Pitkääkö kauneudesta todella kärsiä? 

Myönnettäköön, me menisimme melko pitkälle, varsinkin jos epämukavuus on lyhytkestoista. Mutta kuka olisi valmis ottamaan tietoisia riskejä ulkonäkönsä takia? Niitä, joita muuten näkee vain tupakka-askien kannessa. Ja mitä jos pitkällä aikavälillä terveyden lisäksi myös kauneus kärsii? Mitä, jos iho menettääkin itsesäätelykykynsä tai altistuu allergioille? 

Eivät kaikki tavallisen kosmetiikan ainesosat ole huonoja vain, koska niillä on kemiallinen nimi. Mutta osa niistä kyllä. Ja juuri tässä piilee kosmetiikkateollisuuden suurin puute. 

Esimerkki: Eräässä Saksan BUND (Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland e.V.):n tutkimuksessa testattiin yli 60.000 hoito- ja kosmetiikkatuotetta, sisältävätkö ne hormoneihin vaikuttavia ainesosia. Tulos oli huolestuttava: 30 % kaikista tutkituista tuotteista sisälsi sellaisia ainesosia, ja joka viidennestä tuotteesta niitä löytyi jopa useampia. 

Hormoneihin vaikuttavat aineet yhdistetään seuraaviin terveysriskeihin: huonontunut spermanlaatu, kives- ja rintasyöpä ja aikaistunut puberteetti. Useampien aineiden "cocktailvaikutus", joka syntyy kun haitallisia aineita on samassa tuotteessa useampia, eivät saa tällä hetkellä tarpeeksi huomiota EU:n riskinarvioinnissa, ja niiden todellisia haittoja terveydelle on vaikea ennustaa. 

Tärkeimmät haitalliset ainesosat, joita esiintyy tavallisissa kosmetiikkatuotteissa: 

  • Parabeenit, kuten metyyli- tai propyyliparabeenit, ovat yleisesti käytettyjä synteettisiä säilöntäaineita bakteerien ja sienten torjuntaan. Koska niitä löytyy monista eri kosmetiikkatuotteista, kuluttajat altistuvat usein suurille määrille. Nämä ainesosat vaikuttavat hormoneihin, ne ovat allergisoivia, ja ne yhdistetään syöpäsairastumisiin. Parabeenit läpäisevät ihon suojakerroksen, levittäytyvät laajalle kehossa ja niitä on löytynyt jopa äidinmaidosta.   
  • Muita hormooneihin vaikuttavia aineita ovat kemialliset UV-suodattimet, kuten kuten etyyliheksyyli-metoksisinnamaatti.
  • Muita yleisiä säilöntäaineita ovat formaldehydipilkkojat (esim. imidatsolidinyylivirtsa-aine, bronidoxi tai bronopoli). Kuten jo nimikin sanoo, nämä aineet muodostavat tietyissä olosuhteissa formaldehydiä. Formaldehydi on voimakkaasti ärsyttävä, voimakkaasti allergisoiva ja syöpääaiheuttava aine. 
  • Maaöljystä saadaa halpoja kosmeettisia ainesosia, kuten mineraaliöljyä, parafiiniöljyä, parafiinivahaa tai vaseliinia. Nämä ovat veteenliukenemattomia ainesita, ja ne sulkevat ihon huokoset ja minimoivat haitta- ja kuona-aineiden poistumista ja ihon hengittämistä.  
  • Kosmetiikasta löytyy myös tuhansia ainesosia, joita kutsutaan nimillä  “Parfum” tai “Fragrance”, ja monet niistä ovat ärsyttäviä, allergisoivia tai jopa syöpää aiheuttavia. Nitro- ja polysyklooniset myskiyhdisteet ovat esimerkiksi yleisiä synteettisiä hajusteita, ja jotkin tämän aineluokan aineet väkevöityvät kehossa, muuttavat perimää ja vaurioittavat hermostoa. 
  • Emulgaattorit (tensidit) mahdollistavat vakaiden öljy- ja vesiseosten valmistamisen. Usein käytettyjä esimerkkejä ovat sodiumlauryylisulfaatti (SLS), polyetyleeniglykooli (PEG) ja sen johdannaiset. Ne vaikuttavat haitallisesti ihoon esim. kuivattamalla, ärsyttämällä, allergisoimalla, häiritsemällä ihon suojakerrosta ja vaikuttamalla näin, että ihoon päsee enemmän haitallisia aineita, tai jopa muodostavat syöpää aiheuttavia aineita yhdessä muiden kosmetiikan ainesosien kanssa.

Onneksi on olemassa vaihtoehtoja. PURE SKIN FOODin tuotteet sisältävät kaikki pelkästään korkealaatuisia, luomutuotettuja ja vegaanisia ainesosia - periaatteen vuoksi! 

Lisäksi suosittelemme

-10% Lahjakortti sinulle!

Uutiskirjeen taustakuva

− Uutiskirje −

Hei!

Me olemme Pure Skin Food ja haluamme saada ihosi säteilemään. Tilaa uutiskirje, niin saat
10 %:n alennuksen seuraavasta tilauksestasi!

Tilaamalla uutiskirjeemme annat meille luvan käsitellä tietojasi tietosuojalausekkeemme mukaan.