Mikromuovit kosmetiikassa

Mikromuovit kosmetiikassa

On kurjaa miten muovi hiipii kaikille elämänosa-alueillemme täysin tietämättämme. Me puhdistamme sillä jopa hampaamme.

Icon

Plastic not so fantastic

On kurjaa miten muovi hiipii kaikille elämänosa-alueillemme täysin tietämättämme. Me puhdistamme sillä jopa hampaamme. 

Tässä kaksi syytä miksi miksi mikromuovin ei tulisi kuulua elämäämme:

  1. nämä pienet muovihiukkaset ovat erittäin haitallisia ympäristölle
  2. muovihiukkaset ovat erittäin kyseenalaisia myös omalle terveydellemme 

Pelkästään Saksassa käytetään vuosittain noin 500 tonnia mikroskooppisen pieniä muovikuulia kosmetiikkatuotteiisiin, kuten hammastahnaan, kuorintavoiteisiin, meikkeihin jne. Koko Euroopassa puolestaan huuhdellaan 80-219 000 tonnia mikromuovia vuosittain mereen. Miksi mikromuovia edes käytetään kosmetiikkatuotteissa? Koska se on halpaa, paljon halvempaa kuin luonnolliset, biohajoavat vaihteoehdot. 

Koska mikromuovit ovat erittäin pieniä hiukkasia kulkevat ne esteettömästi vedenkäsittelylaitoksien läpi ja päätyvät näin suoraan vesistöihimme. Suurin ongelma on, että nämä muoviosaset ovat kuin magneetteja ja näin ne keräävät pysyviä ympäristömyrkkyjä itseensä. 

Kylpyhuoneesta mereen ja takaisin lautaselle

Miljoonia tonneja näitä pieniä muoviosia saastuttavat vesistöjämme ja vaarantavat ekosysteemiämme ja terveytämme. Meidän kosmetiikkatuotteidemme mikromuovi päätyy usein kalojen ruuaksi ja nämä merenelävät päätyvät myös usein takaisin lautasillemme. Samalla myös mikromuovien keräämät ympäristömyrkyt päätyvät meidän elimistöömme. Nykyään myös merisuolasta löytyy mikromuovia. 

Kaikesta ei nyt kuitenkaan voida syyttää kosmetiikkatuotteita. Myös keinotekoiset kuidut, kuten fleece ja polyesteri sisältävät muovia. Kun näitä materiaaleja pestään pesukoneissa irtoaa niistä pieniä muovihiukkasia pesuveteen. Näitä muovihiukkasia ei saada koskaan suodatettua vedestä, joten ne päätyvät takaisin vesistöihimme. Myös suuremmat muoviroskat aiheuttavat ongelmia meressä. Esimerkiksi muovipussit hapertuvat hiljalleen pieniksi hiukkasiksi ja jäävät elämään omaa elämäänsä lukuisiksi vuosiksi vesistöissä.

Mikromuovista makro-ongelmiksi

Tutkijat pelkäävät, että mikromuovit ja niiden keräämät myrkyt tulevat aiheuttamaan tulevaisuudessa entistä enemmän esimerkiksi hedelmättömyyttä, ja geneettisiä häiriöitä merenelävissä sekä myös ihmisissä.

Mitä sitten pitäisi tehdä? Mikromuovi tulisi merkitä entistä selvemmin kosmetiikkatuotteisiin. Kuluttajien tulee tietää varmasti mitä tuotteet sisältävät! Näin myös ostopäätöksen tekemisestä tulee helpompaa! 

Muutamat maat ovat jo kieltäneet mikromuovin käytön kosmetiikkatuotteissa. Toivottavasti myös EU tulee seuraamaan tätä esimerkkiä. Valitettavasti mikään ei ole kuitenkaan muuttunut ja lukuisat valmistajat käyttävät yhä muovia tuotteissaan. Pitää kuitenkin muistaa, että kosmetiikkatuotteet ovat vain yksi osa tätä vesistöjemme muovikatastrofia. 

Mitä voimme sitten käytännössä tehdä?

  1. Pyri välttämään kaikkia kosmetiikkatuotteita, jotka sisältävät mikromuovia. Käytä sertifikoituja luonnonkosmetiikatuotteita tai luomutuotteita.
  2. Myös vaatetukseen kannattaa kiinnittää huomiota. Käytä esimerkiksi puuvillasta, pellavasta tai viskoosista valmistettuja vaatteita.
  3. Muovista eroon pääseminen on hankalaa, mutta se kyllä onnistuu! Go plastic free!

Mikromuovilla ei ole mitään asiaa kuorintavoiteisiin tai muihin kosmetiikkatuotteisiin. Meiltä löydät nyt täysin luonnollisia vaihtoehtoja, jotka ovat hyväksi sinulle sekä ympäristölle!

Lisäksi suosittelemme

-10% Lahjakortti sinulle!

Uutiskirjeen taustakuva

− Uutiskirje −

Hei!

Me olemme Pure Skin Food ja haluamme saada ihosi säteilemään. Tilaa uutiskirje, niin saat
10 %:n alennuksen seuraavasta tilauksestasi!

Tilaamalla uutiskirjeemme annat meille luvan käsitellä tietojasi tietosuojalausekkeemme mukaan.